2020 VEKE 45

I dei siste åra har eg brukt tid på å fotografere humler og sommarfuglar – med variabelt resultat etter titusenvis av eksponeringar. Inni geitramskratt, blomsterbed og blomsterenger er det ikkje berre humler og sommarfuglar å sjå. Insektsordenen Tovinger er godt representert. Dei fleste kjenner til desse insekta som «fluer og mygg» men det er ei stor og mangfoldig gruppe. Så langt er det registrert ca 4300 insekter tilhøyrande tovingene i Norge. Men det antas at rundt 2000 artar er uoppdaga! Totalt i verden er det rundt 100 000 artar tilhøyrande Tovingene. Når eg fotograferer dei, er det primært for å artsbestemme dei og registrere arten i Artsobservasjoner. Vår kunnskap om utbreiinga til insekta er temmeleg fragmentarisk i motsetnad til td fuglar.

Den vakre flua Lucilla caesar -familien Spyfluer – med få registrerte funn i Trøndelag jfr Artsdatabanken

Navnet Tovinge kjem av at desse insekta har to vinger i motsetnad til td sommarfuglar, humler, veps og bier som har to vingepar – fire vinger. Hos tovingene er eine paret erstatta av svingkøller – eit balanseorgan som og er kjelda til myggens hyggelege summing. I Store Norske leksikon står det forøvrig ein god komprimert artikkel om tovinger. Dersom du vil vite meir om Tovingene så kan artikkelen i Artsdatabanken anbefales på det sterkaste.

Lucilla caesar

Ei flue er ikkje berre ei flue har eg funne ut etter kvart.

To fluer – nederst ei spyflue – muligens av arten rødkinna spyflue og Mesembrina meridiana tilhøyrande familien Møkkfluer.
Spyflue – art ukjent

Blomsterfluer er ein annan familie i Tovingenes rike. 280 ulike artar er kjent i Norge og ca 4 000 artar totalt i verden. Mange av artane kjennetegnes på ein bakkropp med «vepsemønster». Blomsterfluene er gode flygere og vi ser dei ofte ståande stille i lufta.

Stor droneflue – navnet droneflue viser til at dei liknar overfladisk på hannbier – droner.
Blank droneflue
Hvitbånda droneflue
Tovingene har store fasettøyer

Dei fleste tovingene har store fasettøyer. Krepsdyr og insekter har fasettøyer. Eit fasettøye er eit samansett øye bygd opp av opptil 1000 enkeltøyer. Eit fasettøye registrerer ikkje detaljar like godt som våre øyer. Men dei er derimot betre på å registrere bevegelser. Alle som har «jakta» fluer kjenner til det.

Svartskjeggdroneflue- fotografert 31.juli 2020. I Artsdatabanken foreligger det ein til obs av svartskjeggdroneflue frå Røros – juli 1993 og observatør Tore Nielsen – min biologilærar frå gymnaset i 1974 og norsk blomsterflueforsknings «grand old man»!
Lang grasblomstflue
Dobbelbånda grasblomstflue
Kort grasblomstflue?

Dei fleste fotografia er tatt på frihand med Nikon D500 og Nikon 105mm f2.8 Macro + 1,4x konverter. Redigert i Adobe Lightroom.

Artsbestemming er gjort gjennom nettstedet Artsorakel pluss litteratursøk, eller ved å legge ut foto på FB-gruppene Insekter og Tovinger i Norge

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: