2021 VEKE 40 og 41

Ei veke på Jæren i samband med feiring av 90-års dagen til mor. Basen vår har vore hytta som personalforeningen til ansatte ved Jonas Øglænd sykkelfabrikk (nedlagt forlengst) har på Hedlestø i Sola kommune. Ei hytte bygd sist på 50-talet som har beholdt mye av den tids standard med små rom og og køyesenger. Og ei hytte med beliggenhet like ved ei av dei flottaste strendene i landet. Det skulle tilsynelatande ligge til rette for mange fotostunder, men med ansvar på dagtid for barnebarn i aktiv alder blei det bare «eit og anna foto» innimellom og etter leggetid. Været var vindfullt med mykje sjø og regn men litt sol.

Å utfordre naturkreftene på kvar sin måte – enten uti bølgene eller på land med mål å komme så nær bølgene som mogeleg. Dei uti bølgene var blaute – blaute blei dei tre på land og! (IPhone-foto)
Lita jente møter stort hav
Jærstrendene – ein sandkasse med nok sand.

Lyset er fasinerande her ute på kanten av Norge. Navnet Jæren kjem frå det norrøne jaðarr som tyder «rand», «kant» eller «jare». På denne «kanten mot havet» er lyspelet på himmelen ofte spennande – spesielt ved soloppgang og ved dagens slutt. Store bølger trigger og fotografane.

Strandblikk etter solnedgang. Lyspunkt frå Feistein fyr og tre bøyelastere eller shuttle-tankers.

Å studere skipstrafikken forbi Hedlestø gir eit inntrykk av kor viktig havet er som transportåre. Og også mange spennande fotomotiv å finne utpå der.

Tjukt skydekke – men i aust er det ei lita glipe mellom bakken og skyene. Dei fyrste solstrålene får bøyelastaren MT Siri Knutsen til skine i gull eit lite øyeblikk før sola blir lukka inne over skydekket.
MT Siri Knutsen i kveldslys.
«Min båt er så liten og havet så stort……» er det ein religiøs barnesang frå oppveksten. Lågt kamerastandpunkt og høge bølger gir ein høveleg illustrasjon til sangen.

Feistein fyr er eit av desse «evige» motiva som blir avbilda frå ulike vinklar og med ulike objektiv av mange fotografer.

Kveldslys med sola bak skyene.
Morgonlyset før soloppgang.
Det gjeld å kome så lågt som mulig slik at fyret ligg oppå bølgene som tårner opp foran meg. Var desverre ikkje kledd for å legge meg heilt ned i sanden.
Lang lukkertid

Før i tida var vannaktivitetar knytta til sommarhalvåret. No er det blitt ein heilårsaktivitet, og jo meir vêr jo større aktivitet.

Å kome ut frå land var utfordrande for desse surferane.
Bølgelek og kameralek
Kitarane fêr fort,vidt og langt frå land. Denne var langt ute og skremte opp det som var av fugl utpå- blant anna min 500 sjøorrer tok til vingene.
Utgangspunkt overeksponert foto i mangel av ND-filter tatt med Nikon D850 og Nikon 200-400mm f4, iso 64, f32, 1/2sek. Redigert «en del» i Lightroom.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: