2021 VEKE 33

Sidan eg for eit år sidan var på Lauvsnes for å fotografera havørna, har eg ønska meg tilbake. Nå har det blitt ny tur dit og tur med ørnemannen Ole Martin Dahle som guide og turvert. Turen blei ei like mektig oppleving som i fjor. Havørn, måker og tjuvjo – alle blir «lokka» til båten av mat som kastes ut for at fotografen skal få så gode foto som mogeleg.

Gråmåke og svartbak følger etter båten heile tida og er gode fotoobjekt. Dette og dei andre fotografia her er tatt med vidvinkel – 24mm. Eit lite stykke mat er plassert inni solblendaren og så er det bare å holde utløysarknappen inne når gråmåka kjem for å plukke opp maten.
Gråmåke frå uvanleg vinkel.
Her snappes matbiten frå linsekanten- måka får mat og fotografen eit foto.
Tjuvjoen – ein luftakrobat av klasse.
Tjuvjoen lever av å «stjele» mat frå andre måker, terner og alkefugl – kleptoparasittisme kalles det. Den forfølger bytta sine til dei «kaster» frå seg maten for å slippe unna. Men tjuvjoen kan også skaffe seg næring på anna vis. Ved Myvatn på Island såg eg to tjuvjoar som pressa ei heipiplerke i bakken og drepte ho. Anbefaler artikkelen om tjuvjo på Norsk Polarinstitutt si side.
Tjuvjoen er ein fasinerande fugl. I korte sommarmånader kan me oppleve arten langs norskekysten. I vinterhalvåret lever tjuvjoen pelagisk – dvs ute på havet langs sørkystane av Sør-Amerika, Sør-Afrika , Australia og New Zealand. Ein skikkeleg langdistansetrekkfugl!
Den nærståande fjelljoen som me har hekkande her i Rørostraktene har ein tilsvarande årsrytme – landfugl med smågnagare som hoveføde i hekketida og eit pelagisk liv i vinterhalvåret på den sørlege halvkule.
Det er ikkje alltid att fotografen er rask nok når tjuvjoen kjem flygande!
Havørnbestanden er stor i Flatanger – mellom 20 og 30 par – slik som den er mange stader langs kysten no. Nærarere 4000 par finnes langs Norskekysten frå Oslofjorden til Finmark. Då ørna blei freda i 1977 var bestanden på omlag 400 par! Havørna spreier seg også innover i landet. I Rørostraktene er det ikkje uvanleg å sjå havørna til alle årstider no.
Fisken me kasta ut er nettop plukka opp. Les meir om havørna i Store norske leksikon.
Staseleg fugl – vingespenn opptil 2,6 m og vekta kan på store fuglar gå opp til over seks kg.
Havørna klar til å stupe ned for å ta fisken som er kasta ut. Det går fort – det tar ofte berre eit drøyt sekund før fisken er plukka opp. For ein urutinert «ørnefotograf» blir det mange bomskudd slik som foto av ei halv ørn, ein vingespiss eller to føtter i overkant av fotografiet.

Turane til Norway Nature er populære både for dei som vil fotografere og dei som vil bli med for se på havørna.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: