2020 VEKE 51

Morgontur til Synnervika og Sandodden ved Femunden for å se sola stige opp over Femundsmarka- og fotografere lyset og sjøen. Eg tok meg ut til Sandodden  i 8-tida – i god tid før soloppgang.  Tre plussgrader, mørke skyer og sørleg frisk bris lova ikkje godt for fotograferinga.  Og spektakulær soloppgang blei det ikkje – knapt sollys å sjå i aust.

Femunden frys i perioden mellom november og januar. Tidspunktet varierer frå år til år. I 2010 var det flott skøyteis allereie i månadsskifte november/desember. I fjor på denne tida var sjøen islagt her i nordenden på denne tida. Denne vinteren blir Femunden nok ikkje islagt før uti januar. Temperatur, snøfall, vindstyrke og vindretning er faktorar som spelar inn.  

Det har nok vore eit tynt islag på sjøen. Vind frå sør dei siste dagane har brekt opp isen og pressa isflak inn i Synnervika. Eit herleg lydbilete når tusenvis små isflak snakkar saman mens bølger og vind står for bakgrunnsmusikken.

Frå Sandodden er utsynet godt. På austsida av Femunden ligg grensefjella med Viglane, Skjebro, Svuku og Elgåhogna. På vestsida troner Flenskampane. Under her har eg samla saman foto frå tidlegare år tatt i tida rundt islegginga.

Dette biletet har tom alt-eigenskap. Filnamnet er 2020-veke-51-0991.jpg
I 2007 låg isen slett og fin utan snø rundt juletider.
Sparktur på Femunden
2010 -isen la seg i månadsskiftet november/desember.
2011 – isen har nettopp lagt seg.
2013 – tidleg desember. Lang eksponering lurar ein til å tru at isen har lagt seg – men vatnet er ope.
Dette biletet har tom alt-eigenskap. Filnamnet er 2020-veke-51-3.jpg
2016 – tidleg desember og tynn ishinne.
2019 – juletider og sjøen lukker seg her i nordenden. Det skulle enda gå mange veker før heile sjøen var islagd

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: