2020 VEKE 40

Odd Børretzen sang Måkene har blitt ein klassikar.

Jeg vil si noe om mitt forhold til måker
Jeg hater måker
Ikke hele tiden, naturligvis
Når de flagrer på himmelen som hvitt papir, eller flyter stille på det blanke vann og likner vakre badedyr av plastik, da er de en naturlig del av sommerens bilde og man tenker ikke mye på dem hverken med hat eller kjærlighet

Mange har eit anstrengt forhold til måker. Måker som har funne ein god biotop i byar langs kysten, er til stor irritasjon for mange. Inne i byane finn dei både gode hekkebiotopar på flate tak og godt med mat – ofte matrestar som me kastar i frå oss. Måkene symboliserar for mange alt ein ikkje liker – ja Børretsen meinte jo og – på humoristisk vis – at dei måtte tilhøyre eit norsk parti på høgresida.

For mange er ei måke ei måke. Men me har sju ulike artar som hekkar på Fastlands-Norge i tillegg til tilfeldig besøkande artar. Dei fleste artane har hatt kraftig tilbakegang dei seinare åra. Dårleg næringstilgang er ein viktig årsak til det.

På sommarens ørnesafari i Flatanger med Norway Nature var det sjølsagt havørna som var målet. Men måkene er og ein viktig del av fotosafarien. Mange gråmåker og ein og annan svartbak følgde etter båten i forvisning om at her vanka det godbiter. Måkene gjorde sitt til at turen blei vellukka fotografisk sett med talrike spennande motiv og uvante situasjonar. Fotografert med Nikon D500 og Nikon 70-200mm og eg har plukka ut tettpå-motiv.

Ein del ungmåker fulgte og med i flokken. Unge måker er gråspetta.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: