2020 VEKE 31

Gruveområdet på Storwartz med bygningane på Øvre Storwrtz, flotasjonsanlegget og slamdammen er spennande fotoobjekt til alle tider av året. Storwartz er ei «fortysking» av det norske Storvola. Det var i området her den første store kobbergruve blei etablert rundt 1644.

I sommar har myrulla – torvmyrull, duskmyrull og snømyrull- sett sitt preg på området.

Dagens landskap – eit kulturminnelandskap – er resultat av mange hundre års bruk. Me ser ofte på desse områda med litt nostalgiske og romantiske briller, og gløymer at det var store naturinngrep som resulterte i kraftig forurensing av nærområda. Men samanlikna med dagens vegbygging og anlegging av såkalla vindmølleparkar var det ei forsiktig og avgrensa utnytting. Berre sjå på anlegging av vassrenner og dammar i Storwartzområdet. Desse underordnar seg terrengformane og glir inn i landskapet i motsetnad til t.d. dagens vegbygging som omformer landskapet der vegen «rulles» ut.

I dag ligg gruveområdet med velter, gruvehol, rester etter mekaniske installasjoner osv der, og er blitt kulturminner. Men det har som mange andre tilsvarande områder, framleis ein miljømessig konsekvens. Årleg renn det ca 2 tonn koppar og ca 5 tonn sink ut frå Storwartzområdet og ned i Hitterdalsvassdraget og vidare ut i Glåma. Frå andre gruveområder er og avrenninga tilsvarande stor.

I løpet av juli blei det fleire fototurar dit morgon og kveld. Det var det store landskapsrommet som var motiv – ikkje dei mange små spennande detaljane. Fotoinfo: Nikon D850, Nikon 24-70mm, Nikon 70-200mm, Lee filter, stativ. Fotografia er etterbehandla «forsiktig» i Lightroom.

4.juli kl ca kl 22.30:

13.juli ca kl 04.30

15.juli ca 22.15

16.juli 21.00-23.00

17.juli 03.20-05.30

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: