2020 VEKE 30

Hurumlandet – øst for Drammen, sør for Asker, ved Oslofjorden der den er som smalast – har for meg vore eit blankt område på kartet. Eit område av landet som eg kun forbinder med ei mulig lokalisering av hovedflyplass før Gardermoen blei valgt, samt Norske skogs cellulosefabrikk på Tofte i Hurum som er nedlagt no. I veka som var, har eg fått litt meir kunnskap om Hurum etter eit par dagars opphald ved naturreservatet Sandbukta-Østnestangen like ved Tofte. Me skulle gå eit par etappar langs Kyststien med start frå Tofte men kom til Sandbukta inne i reservatet eit par km etter start. Her var det ypperlig å telte og gå dagstur ut på Østnestangen og i skogen.

Østnestangen med utsikt mot Horten og vidare sørover ut Oslofjorden mot Skagerak.

Reservatet blei oppretta i 2007 . «Formålet med naturreservatet er å bevare et område med stor variasjon i vegetasjonstyper og spesielle naturtyper. Deler av området har særskilt vitenskapelig betydning ved å ha fra høy til meget høy entomologisk verneverdi. Området er egenartet med en naturlig sonering fra åpent hav og velutviklede sandstrender til skog med innslag av naturskog, sumpskog og edellauvskog

Sjøl om reservatet er eit skogreservat får me litt havfølelse her med utsikt ut Oslofjorden og med skipstrafikken over fjorden og ut og inn av Oslofjorden.

Naturreservatet ligg i Oslo-feltet – eit område kjent for spennande geologi. Det mest iøyenfallande er dei svarte diabasgangane i den lyserøde granitten.
Deler av reservatet har urskogpreg og varmkjære lauvtre. Spennande å gå i skog som får leve sitt eige liv.
Spennande også for dei minste.

Plantelivet – floraen -er prega av beliggenhet og berggrunn. Fleire stader har havet lagt opp anseelige mengder skjell, snegleskall og tang som danner eit godt voksemedium for mange krevande planter.

Marine avsetningar som tjukke lag med skjell, snegleskall og tang gir gode vekstvilkår for strandkål – ein fleirårig art som er å finne på næringsrike strender i Sør-Norge.
Strandstjerne eller strandasters
Blodstorkenebb
Strandvortemelk

I verneforskriften står det at området har stor entomologisk verdi. Det betyr at insektlivet er rikt. To billeartar fekk eg fotografert – gullbass og trebukkarten moskusbukk. I tillegg var det fleire ulike sommafuglartar å sjå.

Gullbass som beiter pollen på strandasters.
Ein moskusbukk tilhøyrande gruppa trebukkar.
Lys variant av svarttskogsnegl! Såg fleire individ av denne.
Stillehavsøstersen har inntatt området. Det er gjort arbeid med å fjerne arten frå badeområdet Sandbukta i reservatet.
Tekst på infotavler ved inngangen til reservatet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: