I Stavanger arrangeres kvart år ein gatekunstfestival NUART. Resultata frå festivalar tilbake til 2001 kan studeras rundt omkring i Stavanger – flest i østre bydel. Dei ulike kunstverka set sitt preg på Stavanger.

Festivalen beskrives slik: En gatekunstfestival som blir arrangert årlig i Stavanger. Kunstverkene stammer fra situationisme, graffiti, post-graffiti, muralisme, tegneseriekultur, sjablongkunst og aktivisme. Dette er en spennende og populær kunstgren og denne festivalen har fått stor oppmerksomhet nasjonalt og internasjonalt.
Og det seies vidare om formålet med festivalen: Festivalen har som målsetting å stimulere til debatt ved å utfordre fastlåste oppfatninger om hva kunst er, og mer viktig kan være.

Nuart består av en serie utstillinger over hele byen, forestillinger, performanse, intervensjoner, debatter og workshop omfattet av dagens trender og bevegelser innen gatekunst, gjort av noen av verdens ledende utøvere og fremadstormende navn.

Nuart består av en serie utstillinger over hele byen, forestillinger, performanse, intervensjoner, debatter og workshop omfattet av dagens trender og bevegelser Gatekunst som en sjanger har utviklet seg betydelig i de siste årene, og Nuart er en ledende festival på verdensbasis med tanke på identifisering, promotering og presentasjon av både pionerer og kommende talenter på området. Kunstnere som deltar på festivalen er blant de mest anerkjente og progressive offentlige kunstøvere i verden.

Frå Wikipedia: Gatekunst som en sjanger har utviklet seg betydelig i de siste årene, og Nuart er en ledende festival på verdensbasis med tanke på identifisering, promotering og presentasjon av både pionerer og kommende talenter på området.
Gatekunst, eller på engelsk street art, er ulike typer ikke-kommersiell billedkunst som er oppført i det offentlige rom, oftest ubestilt og gjerne ulovlig og anonymt på husfasader og andre steder i bymiljøer, for eksempel som graffiti, sjablongmalerier eller fortaustegninger utført av amatørkunstnere eller som en postmoderne, aktivistliknende kunstbevegelse.
Gatekunst innebærer ofte bruk av spraymaling, enten i form av tradisjonell graffiti laget på frihånd, eller spray på vegger gjennom stensiler (sjablonger) med utskåret tekst eller motiver. Det kan være klistremerker, installasjoner, eller malerier som dekker hele vegger. Det kan være strikking som integreres i trær eller tres på etablerte skulpturer, eller lyskunst og oppklistring av plakater. Moderne gatekunst er en forlengelse av den tradisjonelle graffitien, og er oftest laget for å kommunisere med folk på gaten, gjerne om sosiale eller politiske temaer. Utøverne innenfor gatekunst er ofte anonyme og de fleste opererer med pseudonymer, slik som britiske Banksy eller norske Dolk, for å unngå problemer med politiet.










På Bryne i Rogaland har artisten PØBEL nyleg satt Bryne på gatekunstlista med sitt Corona-maleri i ein jernbaneundergang. Eit veggmaleri av Sylvi Listhaug på eit hushjørne i Bergen gjorde at gatekunstnaren AFK fekk mykje oppmerksomhet. Ein annan kjent kunstnar er Dolk. Engelske Banksy er vel den som er mest kjendt og sel kunstverk for store summar. På VISITNORWAYs nettside finnes ein god oversikt over gatekunst rundt omkring i Norge.

Fotograf T.Thorsen.