2020 VEKE 24

TOV-E er stikkordet for vekas blogg. Denne årlege registreringa av fugl som eg er med på for 15. året på rad. Denne veka har eg gjort meg ferdig med rutene 1602 – Korsjøfjellet og 1604 Fjellsjøhøgda i Røros kommune. Rute 1617 Garkleppen i Tydal står atte. Der er snømengdane så store at det kan vere lurt å vente litt.

Registreringane skal gjeras i tidsrommet 0400-0800. Då må eg opp så tidleg at eg får oppleve slike «maleri» som dette. Glåma med Storskarven i bakgrunnen kl 0250..

Prosjektet «Ekstensiv overvåking av hekkefugl (TOV-E)» utføres i samarbeid mellom NOF, Norsk institutt for naturforskning (NINA), Nord universitet og Miljødirektoratet og er det viktigste prosjektet for å overvåke bestandsutviklingen til norske fuglearter på land.

Norges fuglefauna er dynamisk. Fra år til år skjer det små eller store endringer i faunaens sammensetning. Noen arter blir vanligere, andre blir mer sjeldne, enkelte naturtyper bllir sjeldnere mens andre blir mer utbredt.

Formålet med TOV-E (Terrestrisk overvåking – Ekstensiv overvåking av fugl) er å fange opp nettopp denne dynamikken, for enklere å kunne sette inn forvaltningstiltak på de frontene det er nødvendig

Lauvsangar – vanleg art

Kva gjer eg så ute i felten? Kvar rute er 1,5 km x 1,5km. For kvar 300m er det eit stoppunkt (lagt inn på GPS). I fem minutt stoppar eg: Lytter, ser og noterer fuglane som er rundt meg. Deretter vidare til neste punkt – 20 punkt tilsaman og 6 km å gå rundt kvadratet. Registrerte artar og antal blir rapportert og bearbeida. Resultata for fleire år gir eit bilete av bestandsutviklinga for mange artar.

Lirypereir funnet mellom to punkt.
Blåstrupeho med reirmaterialer – reirbygging like ved eit av punkta.

Fuglalivet i dette området er ikkje så «spektakulært». Heilo, heipiplerke, lauvsangar er dominerande artar.

Heilo – karakterart i områda.
Våren har vore sein i år og det er ikkje rett grønt enda. Ein og annan gulmyrklegg lyste opp i det gråe landskapet.
Også torvmyrulla blomstrer no.
Framleis mykje snø.

Å delta i dette arbeidet gir mykje tilbake i form av minneverdige opplevingar. For å komme igang på Korssjøfjellet i rett tid, går eg inn kvelden før. Og like ved der teltet står er det ein dobbelbekkasinleik. Og den kvelden sovna eg til dobbelbekkasinens vårspell.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: